Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete

GYIK

Ven-e valamilyen kötelezettségem?

Nincs, ez egy egyesület, egy klub, ahol több együtt gondolkodó ember teszi ami nekik tetszik és amihez értenek. Viszont itt a segítségnyújtásról szól esődlegesen.

Lehetek-e tag tagdíj befizetése nélkül?

Nem, hiszen benne van a nevében tagdíj, Támogató természetesen lehetsz, melyek hasonlóan a teljes jogú tagéhoz bizonyos kedvezményekkel jár, és az aktuális SZMSZ tartalmazza.

Minden évben kell tagságidíjat fizetnem?
Igen, egy éves díj az az aktuális évre szól. Természetesen ha elcsúszol a díjfizetéssel, vagy bármi közbejött, akkor azt jelezheted az elnökség felé, ettől még tag maradsz abban az évben, csak a kedvezményektre nem vagy jogosult.

Érdeklődnék a tagdíj fizetés esetén, mik azok a kedvezmények, előnyök amiket kapok?
Az egyesület alapszabályában éves díjként 20.000 Ft van meghatározva.
– Mentéstechnikai repülések oktatása, akreditációs előképzés. (80.000 / fő)
– Mentéstechnikai gyakorlatok (50.000 / fő)
– AED használat és elsősegély tanfolyamok (15.000 / fő)
– Régiós és megyei szintű elismerő vizsgák (ezek ebben az évben nem lesznek befejezve, kb. 35.000 / fő)
– KATvédelmis minősítő rendszerbe bekerülés (kidolgozás alatt, de 5 évre ad minősítő vizsgát)
– Egyesületi támogató rendszer (gép, akksi, baleset biztosítás, stb.)

Van ruházat vagy valami kötelezettség?

Ruházaunk van, de nem kötelező jelleggel. 75%-os támogatással vásárolható meg méretre gyártva.

Van biztosítási lehetőség az egyesületben, vagy lehet kötni?
Természetesen van. Az egyesület az UNIQA Biztosítóval áll csoportos biztosítási szerződésben, de ettől függetlenül minden drónpilótának külön kötvényszámon kezelt biztosítása van. Biztosítás kötéséről mindig tájékozódni kell, mert folyamatosan változnak a feltételek.
Aki az első negyedévben befizeti a tagdíjat, annak a biztosításból kedvezményt adunk a 2020-as évebn, ezzel támogatva a tagságot. Biztosítási feltételekről a Dokumentumok linken tájékozódhatsz.
Helyileg hol lennének – lesznek a képzések? Esetleg Budapesten is lesz?   
Régió szinten lesznek az oktatások.
Budapesten is tervezünk, de a központ a Pipishegyi reptér mert az egyik bázis állomása ott van az egyesületnek.
Milyen gyakorisággal lesz a képzés?
Negyed évente lennének tervezett képzések, de jelenleg a tagságnak minden hónapban tartunk elméleti és gyakorlati képzéseket egyaránt.
Heti-havi vagy ritkábban?
Mivel nagyon szétszórva van a csapat országszerte, ezért nem lehet megoldani, hogy mindenkinek jó legyen a heti/havi ezért 1-2 havi elcsúszásokkal lesznek.
Ez benne van a tagdíjban?
A tagdíjban sok minden benne van, amit néha észre sem veszünk, egy ingyenes repülési lehetőség, egy oktatás, amiért ha fizetnünk kellene akkor lehet, hogy kétszer átgondolnánk, stb, nagy kedvezménnyel van benne, igyekszünk belesűríteni, hogy minél kevesebb kiadással kelljen számolni. Ez nagy mértékben függ a felajánlások mértékétől is. Általában minimális önköltséggre lehet számítani alkalmanként.
A későbbiekben kell valami komolyabb gép?
Nincs szükség nagyon komoly gépre, persze ha van az nem baj. Ha gépméreteket nézünk, akkor a Syma széria, Spark, Mavic, Phantom teljesen megfelelő, hiszen több helyen nem a nagy távolság és a nagy magasság a mérvadó, hanem a más perspektívából való látásmód. A képzések géptípusra szólnak, megbeszélés és ki hogyan ér rá alapján, mert az a cél, hogy mindenki még ügyesebb legyen.
A figyelőszolgálatnak mik a feladatai?
Figyelőszolgálat egyelőre csak a strandfelügyeleti rendszerben van, az még odébb van sokaknak, de meg lehet tanulni, a gép és a rendszer kezelését. Ezt a feladatot speciális teljesen vízálló gépekkel látjuk el.
Mi a feladat mentéskor?
A feladatot mindig az aktuális helyszín vagy kárhely parancsnok határozza meg. Riasztás felkérés után mindig olyan drónpilótát küldünk a helyszínre, aki a felkérésnek a vállalásához képest a legmegfelelőbb.
Van arra vonatkozóan adat, hogy jelenleg mekkora a létszám?
Érdeklődő több van, mint valójában tenni akaró tag. Természetesen pontos tagszámmal rendelkezünk, melyekről a teljes jogú tagok tájékoztatva vannak.
A kutatás gondolom a repülést jelenti.
A kutatás repülve keresést jelent. Pl. eltűnt személy, állat keresése, mindig felkéréstől függően. A mentés segítés, az aktuálisan életmentő segítő beavatkozás.
Ha még nem vagyok 18 akkor is lehetek tagja az egyesületnek? 
Alapszabály szerint nem lehetsz, mert megszabja a 18. évet be kellet tölteni.

Információ kérése